Monday, April 13, 2009

A Magyar LÁNGOS, amely barátságra invitált


Július 1, Kanada Nap
-Canada Day

A Magyar LÁNGOS, amely barátságra invitált




Már 1868-ban merült fel az a kérdés hogy az Brit Észak-Amerikai tartományok egyesülése legyen egy ünnepnappal kitüntetve, de az első ünnepség több mint tíz évre rá volt megtartva, mint Dominion Day, vagyis mint a Birodalom Napja. Ebben az időben nem voltak ceremóniák, kivéve az 50 éves Konfederáció ünnepségét, amely 1917-ben július elsején volt megtartva Kanadában. Éveken át változott a Kanada Nap jelentősége, míg 1982 október 27-én lett a “Birodalom Nap” kikiáltva Kanada Nappá.

Így Kanadában 1985-tól ünneplik a Kanada Napot minden tartományban, és az mindig a helyi vezetőktől és önkéntesektől függ hogyan ünnepelnek. Egyes helyeken felvonulást rendeznek, másutt megemlékezéseket, piknikeket, játékokat, pihenő napokat. Sok család elvonul az északi vikendházakba, de sokan szeretnek részt venni a kedves, mosolygós nyüzsgésben, ahol a tartomány minden nemzetisége képviselve van és minden ott megjelenő ember barátnak, rokonnak érzi magát egy zajos tömegrendezvényen. Most a Torontótól nyugatra fekvő Mississauga városát látogattuk meg és egy nagy Magyar siker szemtanúi lettünk.

A mississaugai City Hall és a tere a szó szoros értelemben a helyi lakóké és a vendégeké volt. Minden nemzetiség kivonult ezen a napsugaras napon, hogy ünnepelje az egy államhoz való tartozást. A Kanadai zászló színe a piros volt a domináló úgy öltözetben, mint díszekben és reklámokban. Minden nemzetiség megtalálható volt a főtéren.



Nagy István és Sauverwald Mária


Ingyen osztogatták a Bibliát , a Koránt és a különböző nemzetek irgalmas növérei ingyen osztották az ételt.

A gyermekeknek rajzversenyt rendeztek, és minden gyermek elképzelése szerint rajzolta le azt amit tud Kanadáról. Délben csendült fel a kanadai himnusz, és egy percre mindenki megilletődött. Azután szónokok léptek fel, zenekarok, énekesek és mindenütt árulták a jobbnál jobb falatokat. Büszkeség töltött el, mikor észleltük, hogy az ételellátási részlegben a legnagyobb sikert a MAGYAR pavilon aratta.

Finom a magyar lángos

Hat órán át szolgálta fel a Mississaugai Magyar Egylet Nagy István elnök vezényletével a lángost, amelyért délelöttől késő estig egyfolytában tíz méteres embersor sorakozott.
A magyar asszonyok mosolya és buzgósága minden lángosban benn volt. Barnay Ella a csoport közkapcsolatok szervezője példamutató résztvételével serkentette az önkénteseket.

Nem maradt el az ízletes magyar kolbász sem, és talán a képek tudják legjobban igazolni az igazi siker örömét. Jelen volt az ünnepségen a Mississaugai Magyar Iskola Sauverwald Mária képviseletében. És a népművészeti cikkek árusítása és bemutatása sem maradt el. Öröm volt látni a magyar lángos sikerét Kanada születésnapján.

Képriport 2008. Július 1.

Török Erzsébet

Mississauga, Kanada


1 comment: